A körkunyhóm

Címkék: namíbia bitterwasser

2011.01.03. 09:52

Ideje írnom a körkunyhóról, ami az elmúlt majdnem két hét alatt a szállásom volt, másról ma úgyse nagyon tudok. Nos, mint a neve is mutatja, ez egy kör alakú kunyhó, a (belső) átmérője kb. 3,5 méter. A padló járólapos, a falai és a csúcsos teteje fémlemezből vannak, illetve a tető fölött van egy még egy tető pálmalevelekből, árnyékolásnak. Ez utóbbi egész jól működik, ugyanis délben, amikor a Nap itt gyakorlatilag függőlegesen süt, semmi napfény nem éri a kunyhó falát, és így belül nem melegszik fel elviselhetetlenül. Felmelegszik persze, de nyári kempingezős tapasztalataim alapján állíthatom, hogy egy sátor a tűző napon sokkal melegebb tud lenni.

A kunyhón van egy ajtó (az is fémből), illetve két ablak. A két ablak rendes ablak, üveggel, nyithatóak, és van rajtuk szúnyogháló, illetve függöny. A kunyhóban középen van egy nagy franciaágy; azt nem tudom, hogy minden kunyhóban ilyen van-e, vagy vannak-e kétágyasak is. Az ágy fölött van egy leereszthető szúnyogháló, de most semmi szükség rá, mert szúnyog nincs egy szál se. A kunyhó berendezése elég szerény, van egy kis asztal székkel, egy falipolc, egy ruhásszekrény, illetve ezzel egybeépítve oldalt egy kis asztalka, amolyan éjjeliszekrény. Van még a fal mellett egy mennyezetről lelógó vízszintes rúd is, amire vállfákat lehet akasztani vagy a törülközőt lehet rajta szárítani.

A kunyhóban van áram, ami egy falilámpa és két dél-afikai szabványú konnektor képében nyilvánul meg. A két konnektor közül az egyikbe egy asztali lámpa van dugva, ami az éjjeliszekrényen áll. A másik konnektor szabad, és az enyémhez volt egy dél-afrikai->német átalakító is. Ebbe bedugtam a magammal hozott elosztókat, így ha kellett, akkor egyszerre tudtam tölteni a laptopot, a telefont, a navim pótaksiját, a fényképezőgép aksiját stb. Illetve még a szintén a kunyhóhoz tartozó ventillátort is be tudtam dugni. Van még a kunyhóban egy vízforraló (és hozzá teafilterek és instant kávé), de ezt sose használtam.

Ami nincs a kunyhóban: légkondi és víz. Azaz se mosdókagyló, se WC, se zuhany. Ez utóbbiak a közös vizesblokkban találhatók, a kunyhók mellett.

Mint írtam, estére azért felmelegszik a kunyhóban a levegő, de ha az ember naplemente környékén kinyitja az ablakokat (ha napközben nem tartotta nyitva), aztán elmegy vacsorázni, mire onnan visszajön, már kellemes bent a hőmérséklet. Én mindig nyitott ablaknál aludtam, és így sem volt túl hideg reggel.

A bejegyzés trackback címe:

https://bitterwasser.blog.hu/api/trackback/id/tr702555903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2011.01.03. 18:33:16

A "lelógó vízszintes rúd" egy kicsit furán hangzik :)
süti beállítások módosítása