Az ellen véd

Címkék: orvos oltás namíbia

2010.12.07. 17:37

Az emberekben sok sztereotípia él Afrikáról: bushmanok, elefántok, oroszlánok, szavannák - na és persze mindenféle ismeretlen vagy nagyon is jól ismert fertőző betegség. Az embernek elég csak egy nagy levegőt venni a Fekete Kontinensen, és máris megbetegszik. Ez persze nincsen így, de azért nem árt az elővigyázatosság, és néhány oltás. Na de milyenek? Talán malária elleni? AIDS elleni biztos jó volna, de olyan még nincsen. Valami más? Az ilyesmit jobb emberhardveres szakemberre bízni, úgyhogy elmentem a közelben lakó, angolul is tudó (Franciaországban vagyunk, ez itt nagy szó) orvoshoz, aki állítólag a trópusi betegségek specialistája is. Előadtam, hogy Namíbiába megyek december végén, és hogy tanácsot kérnék oltásügyileg. A doki felütötte a Mindenttudó Kézikönyvét és az internetet, és rövid egyeztetés után, hogy tulajdonképpen hova is megyek Namíbián belül (a déli sivatagba), mondta az ítéletet: malária elleni oltás nem kell, mert délen sivatag van, víz nincsen, emiatt szúnyog sincsen, úgyhogy malária sincsen. Ezt mondjuk magamtól is sejtettem, de jól volt egy szakembertől hallani. Hepatitisz A viszont van, és az nem vicces betegség, úgyhogy az ellen kell oltás.

Rákérdezett továbbá a mostanában (értsd: elmúlt 10 évben) kapott oltásaimra, és csalódottan vete tudomásul, hogy ilyenek nem voltak. Úgyhogy fel is írt nekem három koktélt:

Megkaptam a receptet, kifizettem a tanácsadásért a 25 eurót, megvettem a patikában az oltásokat (kb. 80 euró), amiket aztán otthon beraktam a hűtőbe, nehogy megromoljanak. (Nem vicc, tényleg hűtőben kell őket tárolni!) A munkahelyen az elsősegélyhelyen (ilyenünk is van) a nővérek voltak olyan kedvesek, hogy az első és a második oltást (egy hét különbséggel) be is adták a bal vállamba (jobbkezes vagyok). A harmadik, emlékeztető oltásra majd a jövő hét vége fele megyek. Így még lesz egy pár napom a Namíbiába való utazás előtt, ha esetleg a harmadik oltásnak lenne valamilyen kellemetlen mellékhatása. De ez nem valószínű; az első kettőnek sem volt.

A bejegyzés trackback címe:

https://bitterwasser.blog.hu/api/trackback/id/tr772500036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása