Magyarországon, és úgy egyáltalán Európában ritka az olyan időjárás, amikor 1000 kilométernél hosszabb távot lehet repülni vitorlázógéppel. Leginkább erős északi vagy déli szélben az Alpok kelet-nyugat irányú völgyeiben sikerülhet a dolog. Síkvidéken, termikes időben az 1000 km nagyon ritka. Igaz, már Magyarországon is volt rá példa, bár legjobb tudomásom szerint csak egyszer. Úgyhogy ezt nyugodtan elkönyvelhetjük a "fehér holló" kategóriába.

Bitterwasser, meg úgy egyáltalán Namíbia azonban egészen más dimenzió. Itt a szezonban, azaz november elejétől január végéig nagyon gyakoriak az 1000 km feletti távok. Ez nem azt jelenti, hogy minden nap ezres idő van, de többé-kevésbé rendszeresek az ilyen napok. Például a 2009-2010-es szezonban az OLC-be felvitt repülések alapján 19 ilyen nap volt: november 4., 12., 13., december 3., 4., 5., 7., 8., 9., 12., 13., 14., január 5., 6., 7., 8., 10., 11., 12. Látható, hogy a jó napok hullámokban jönnek: 1-2 hétig bomba idő van, aztán 1-2-3 hétig kevésbé jó. Persze Namíbiában a "kevésbé jó" is azt jelenti, hogy legalább 500 km-t lehet repülni, míg Magyarországon havonta egy pár ilyen nap ha van. És persze ezek sosem hétvégére esnek... Remélem, Bitterwasserben kifogok egy ilyen ezres hullámot a 12 repülési napom alatt.

De mitől is van ilyen jó idő Namíbiában? Ez több dolog szerencsés együttállásának köszönhető:

  • Erős termikek: Bitterwasser nagyon közel fekszik a Baktérítőhöz, így nyáron a nap magasan jár az égen, a besugárzás nagy, a talaj erősen felmelegszik, emiatt nagyon jó emelések alakulnak ki. Az erős besugárzást az is elősegíti, hogy a levegő nagyon száraz, így a napfény útját kevesebb vízpára blokkolja. Európában általában 1-2 m/s-mal lehet emelkedni a termikekben, a 3 m/s már jónak számít, az 5 m/s pedig csak legenda. Namíbiában ezzel szemben a 4-5 m/s mindennapos.
  • Magas felhőalap: A száraz levegőből nehezebb csapódik ki a vízpára felhő formájában, így a termikeknek tovább emelkedhetnek, mire a felhőképződés beindul. Míg Európában a felhőalap általában 1500-2000 méter a talajtól számítva, addig Namíbiában ez 3000-4000 méter is lehet. A száraz levegő további előnye, hogy csökken a zivatarosodási hajlam.
  • Nagy tengerszint feletti magasság: Amellett, hogy a felhők magasan vannak a talajhol képest, még maga a talaj is magasan fekszik: Bitterwasser tengerszint feletti magassága 1267 méter, azaz a Kékestetőhöz elég mély kutat kellene ott ásni. A nagy magasságban való repülésnek az a nagy előnye, hogy ott ritkább a levegő, ezért adott siklószámot (siklószöget) nagyobb sebesség mellett éri el a repülőgép, mint kisebb magasságon. A nagyobb siklósebesség nagyobb átlagsebességet, ami adott idő alatt pedig hosszabb repült távot eredményez. Egyébként az utasszállító gépek is ezért repülnek olyan magasan: a ritkább levegőben kisebb a légellenállás és ebből következően az üzemanyagfogyasztás.
  • Konvergencia: A Namíb-sivatag felett az Atlanti-óceán felől fújó nyugati szél és a Kalahári-sivatag felett a forró kontinensbelső felől fújó keleti szél nagyjából a két sivatag közötti húzódó hegység felett találkozik. A két összeütköző légtömeg előtt csak egy út áll nyitva: a felfelé menet. Így a hegyek felett egy több száz kilométer hosszú, nagyjáből észak-dél irányú felhőzóna alakul ki, alatta kiterjedt emelőterekkel; ez a konvergencia. Ilyen a világ más tájain is előfordul, de itt nagyon markánsan van jelen. Ebben a konvergenciában aztán akár 100-200-300 kilométert is lehet egyenesen repülni minimális magasságvesztessel, ami persze igencsak megdobja az átlagsebességet és a megrepülhető táv hosszát.
  • Jó szervezés: Bitterwasserben tényleg minden a vitorlázórepülés körül forog. A bürokrácia minimális, a segítőkészség és a jó hangulat maximális. Minden reggel alapos meteorológiai eligazítással indul, így mindenki be tudja lőni, hogy mit lehet kihozni az adott napból. A hosszú repülésben megfáradt pilótákat aztán úszómedence, bőséges vacsora és aki meg tudja fizetni, azt légkondícionált bungalló is várja. Én sajnos csak egy mezei körviskóban fogok lakni, légkondi nélkül. Na nem baj, az éjszakák úgyis hűvösek lesznek.

A bejegyzés trackback címe:

https://bitterwasser.blog.hu/api/trackback/id/tr782387603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása