A mai reggeli briefingen két fontos biztonsági közlemény is volt:

December 21-én egy bitterwasseri és egy kiripotibi gép majdnem összeütközött egy termikben. A bitterwasseri gép balra tekert, amikor a kiripotibi gép megérkezett a termikbe, és elkezdett jobbra csavarni. Hiába volt mindkét gépben Flarm, nem jelzett semmit, úgyhogy majdnem összementek. A két IGC-fájt (1, 2) egy PC-n visszajátszották, úgyhogy a kivetítőn láttuk, hogy még erős nagyításban is egymáson volt a két gépet jelző két pont. Hát ez tényleg nagyon közel lehetett. A tanulság: mindig figyelni kell kifelé a kabinból, a Flarm sem csodaszer! A kiripotibi pilóta viszont úriemberhez méltóan elismerte a hülyeségét, és személyesen kért elnézést a bitterwasseri kollégától.

A másik: tegnap majdnem kigyulladt egy ASH-25 (nem a Christiané, hanem egy másik). A gép a nyűgözőhelyen állt, nyitott kabintetővel. Mivel a kabintető ívelt, ezért nagyítóként viselkedik, és fókuszálja a napsugarakat. És a fókuspontban nagyon meleg tud lenni. Az ominózus movit ASH-25-ben pont a kabin mögötti műanyag üzemanyagcső került a fókuszba, ami szépen megolvadt, és elkezdett füstölni és szivárogni. Szerencsére a pilótája még időben észrevette, így sikerült elkerülnie, hogy kigyulladjon a cső és a kifolyó benzin. De nem sokon múlt. A tanulság: az előre- és/vagy hátranyíló kabindekkű gépeket nem szabad nyitott dekkel a napon hagyni, hanem vagy le kell csukni a dekket, vagy le kell takarni a dekktakaróval. Egyébként nem csak az ASH-25, hanem az ASK-21 is érzékeny a napra: ez utóbbinál a hátsó, hátrafelé nyíló dekk megfelelő napállásnál pont az első műszerfalra fókuszál, és csinos kis lyukat tud rá égetni.  

A bejegyzés trackback címe:

https://bitterwasser.blog.hu/api/trackback/id/tr512538046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása