Egy pár szó Namíbiáról

Címkék: namíbia

2010.09.22. 06:20

Feltételezem, hogy az idetévedő átlagos blogolvasó körülbelül annyit tud Namíbiáról, amennyit én tudtam fél éve: semennyit. Az talán rémlik neki, hogy valahol Afrikában van; ez stimmel, tényleg ott van. Esetleg még valami olyan is derenghet neki, hogy onnan jönnek a "nemrégiben elhunyt diktátor vagyonából részesülhet, ha segít az átutalásban" típusú csaló emailek, pedig az nem Namíbia, hanem Nigéria. Vagy valami olyanra is emlékezhet, hogy ott zajlik a véres polgárhaború, amiről még film is készült, pedig az sem Namíbia, hanem Szomália. Mit érdemes tehát tudni Namíbiáról?

Namíbia Délnyugat-Afrikában található. Olyannyira Délnyugat-Afrikában, hogy korábban ez is volt a neve: Német Délnyugat-Afrika. Tudniillik német gyarmat volt, egészen az első világháború végéig, amikor is Németország a háborúval együtt ezt a területet is elvesztette. Az országba a brit koronát képviselve bevonultak a dél-afrikai csapatok. Ugyan hivatalosan csak rendfenntartóként voltak jelen, gyakorlatilag azonban Délnyugat-Afrika ezzel Dél-Afrika része lett. A helyiek ebbe persze nem nyugodtak bele. 1966-ban, amikor az ENSZ a dél-afrikai jelenlétet törvénytelennek nyilvánította, kitört a függetlenségi háború. Ez egészen 1988-ig tartott, de végül meghozta gyümölcsét: 1990-ben az ország Namíbia lévén függetlenné vált. Ma Namíbia szilárd parlamentáris demokrácia, amelyet elkerültek a régióban sajnos szokásos katonai puccsok és törzsi háborúk. A dél-afrikai örökséget azonban mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy az ország zászlajában ugyanazok a színek (kék-piros-zöld) találhatók, mint a dél-afrikaiban, mínusz a fekete. A német múltat pedig a számtalan német helyiségnév őrzi, lásd Bitterwasser.

Az idődimenzió után jöjjön a térdimenzió. Mint említettem, Namíbia Délnyugat-Afrikában található, északról Angola és Zambia, keletről Botswana, délről Dél-Afrika, nyugatról pedig az Atlanti-óceán határolja. Az ország nagyjából trapéz alakú, csak az északkeleti csücskéből nyúlik ki kelet felé egy keskeny "serpenyőnyél", a Caprivi-sáv, amely egészen Zambiáig elér. Namíbia területe 825.418 négyzetkilométer (ez nagyjából 9 Magyarország), a fővárosa Windhoek (ejtsd: vindhuk). A hivatalos nyelv az angol(!), de a legtöbben nem ezt, hanem valamelyik törzsi nelyvet, többségében az oshiwambot beszélik anyanyelvként. A közös nyelv leginkább a dél-afrikai (afrikaans), az angol, vagy a német. Namíbia pénzneme a namíbiai dollár, de a dél-afrikai rand is hivatalos fizetőeszköz, annál is inkább, mivel az árfolyamuk fix 1:1. Jelenleg egy euro kb. 9.4 namíbiai dollárt ér.

De ebből elég is ennyi, lássuk, hogyan néz ki az ország pilótaszemszögből, azaz felülről! A legmarkánsabb tájegység a Központi fennsík (Central Plateau), amelyen gyakorlatilag az egész országon végighúzódik észak-déli irányban, párhuzamosan az óceánnal. Itt él a lakosok többsége, és itt található a főváros is. A Központi fennsíktól nyugatra, az óceán irányába haladva a tengerszint feletti magasság gyorsan csökken; ez a lejtő az ún. Nagy Lépcső (Great Escarpment). Ez viszonylag csapadékos és termékeny terület, ugyanis az óceán felől fújó szeleket a hegyek felfelé kényszerítik, emiatt kicsapódik belőlük a nedvesség. Még ennél is csapadékosabb terület az ország északkeleti részében elterülő Bozótos (Bushveld), és a hozzá kapcsolódó Caprivi-sáv. Itt már-már mérsékelt égövi klíma uralkodik. A Központi fennsíktól délkeletre húzódik a hatalmas Kalahári-sivatag, amely Botswanába és Dél-Afrikába is átnyúlik. Bár a nevében sivatag, de senki ne gondoljon végtelen homokdűnékre: inkább szavannás-félsivatagos terület, fűfélékkel, bokrokkal és helyenként fákkal. Itt található Bitterwasser is. Az ország partvidéki része a Nagy Lépcső és az óceán viszont már igazi sivatag, végtelen homoktengerekkel: délen a Namíb-sivatag, északon a híres-hírhedt Csontvázpart terül el.

Mindez idáig nagyon szép és jó... de biztos van valami negatívum is Namíbiában azon kívül, hogy nem esik túl sokat az eső, nem? Nos valóban van: az AIDS. A felnőtt lakosság 15%-a HIV-fertőzött. Ez azért elég durva arány, úgyhogy aki Namíbiába látogat, az kétszer is gondolja meg, mielőtt a kelleténél barátibb kapcsolatot létesít az ott lakókkal. Én a részemről inkább maradok a repülésnél...

A bejegyzés trackback címe:

https://bitterwasser.blog.hu/api/trackback/id/tr582314065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása