A semmi közepe

Címkék: namíbia bitterwasser

2010.10.12. 12:28

Hol is van tulajdonképpen Bitterwasser, azon kívül, hogy Namíbiában? Az alábbi Google térképen megtekinthető felülről:


View Larger Map

A nagy szürkésfehér paca egy (általában...) kiszáradt sós tó, ami ideális fel- és leszálló terep. A 10 négyzetkilométernyi tükörsima felszínen elég sok repülő elfér anélkül, hogy zavarnák egymást. A tó északi sarkában található a repülőtér fontosabbik része: a gépek nyűgüzőhelyei, a vendégházak, a hangár és a műhely, a főépület az étteremmel, és ami a műholdképen nem igazán látszik, még egy úszómedence is. (Egy úr a sivatagban is úr!) Látható a környékhez képest egészen dús vegetáció, beleértve a híres pálmasort. Ez utóbbi nem természetes képződmény, hanem nagyon is mesterséges: minden Bitterwasserben megrepült világrekord vagy FAI 1000 km-es (vagy hosszabb) repülés után a pilóta kap egy pálmafát, amelyet ő ültethet el. A bitterwasseri időjárást jól jellemzi, hogy már szép hosszú ez a pálmasor. Arra pedig különösen büszkék lehetünk, hogy már magyar pálma is van ott! Erről majd később külön is írok.

A fenti térképen kizúmolva jól látszik, hogy Bitterwasser tényleg a semmi közepén van. A kirajzolódó párhuzamos rozsdabarna csíkok a Kalahári-sivatag homokdűnéi. A legközelebbi település 8 km-re délkeletre Hoachanas, de ez sem éppen egy metropolisz, sokkal inkább csak egy apró falucska. Az első nagyobb város a Windhoek felé félúton található Rehoboth. Itt már kb. 20.000-en laknak, azaz kb. annyian, mint Hajdúszoboszló, csak itt kevesebb a víz, és nagyobb a meleg. Európai mértékkel maga Windhoek sem nagy város a kb. 300.000 lakosávál, de azért Debrecent így is lepipálja.

A bejegyzés trackback címe:

https://bitterwasser.blog.hu/api/trackback/id/tr472365083

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása